Na začátek jeden příběh… Pan František prožíval klidná léta svého důchodu na venkovské chalupě společně se svojí ženou. Před 4 lety mu sice diagnostikovali cukrovku, kvůli které musel pravidelně dojíždět ke svému praktickému lékaři na kontroly, ale to mu nevadilo. Dodržoval předepsanou dietu a diabetickou léčbu a až na občasné pobolívání a brnění nohou se cítil velmi dobře. Výsledky pravidelných měření glykemie nalačno byly vždy uspokojivé a neukazovaly žádné výkyvy nebo zvýšené hladiny krevního cukru. Jeho manželka, bývalá zdravotní sestra, však věděla, že diabetes není dobré podceňovat a že brnění končetin může souviset právě s touto nemocí. Proto požádala známého diabetologa, aby provedl manželovi doplňková vyšetření pro potvrzení, že jeho zdravotní stav je – i přes přítomnost diabetu – uspokojivý.
Výsledky však ukázaly něco zcela jiného: „Měření nám potvrdila, že nemáte dobře kompenzovanou cukrovku. Již minimálně 1,5 roku jste měl být léčen zcela jinak. Zjistili jsme u vás tzv. diabetickou neuropatii dolních končetin, což je jedna z mnoha komplikací diabetu.“ Pan Alois odcházel od lékaře šokován. Jak je to možné? Vždyť hodnoty glykemie nalačno měl vždy dobré!
Glykemie nestačí
Všichni pacienti s diabetem vědí, že měření glykemie (stanovení hladiny krevního cukru) patří mezi základní laboratorní vyšetření u každého diabetika. Hodnoty glykemie jsou rozhodující jak pro stanovení diagnózy diabetu, tak pro určení vhodného léčebného postupu. Současně umožňují lékaři průběžně sledovat aktuální stav pacienta a monitorovat diabetickou léčbu. Nicméně glykemie vždy odráží stav organismu pouze v daný okamžik odběru krve a nepodává souhrnnou informaci o tom, co se v těle pacienta odehrálo nebo odehrává během posledních měsíců léčby. Existuje však laboratorní vyšetření, které dokáže velmi dobře zachytit a ukázat, jak tělo v uplynulých 2–3 měsících se svými cukry hospodařilo. A tím je vyšetření tzv. glykovaného hemoglobinu.
Co je glykovaný hemoglobin?
Začneme u látky, která je zcela nezbytná pro náš život a pro naše dýchání. Je to hemoglobin. Hemoglobin je červené krevní barvivo přítomné v červených krvinkách. Způsobuje typicky červené zabarvení krve a díky němu přenášejí naše krvinky kyslík po celém těle. Po chemické stránce se jedná o bílkovinu. Červené krvinky plují krví a dostávají se při tom vždy do kontaktu s krevním cukrem (glukózou). Část tohoto cukru se váže na hemoglobin a zůstává s ním uvnitř krvinek trvale spojena. Obecně se děj, kdy se glukóza váže na bílkovinu, nazývá glykace a takto „oslazené bílkoviny“ se nazývají glykované bílkoviny. V případě hemoglobinu vede vazba glukózy ke vzniku glykovaného hemoglobinu. I člověk bez diabetu má část svého hemoglobinu vždy glykovanou.
Proč je glykovaný hemoglobin výjimečný?
Z několika důvodů:
1. Glukóza se váže na hemoglobin vždy úměrně své koncentraci v krvi (tedy čím vyšší jsou hladiny glukózy v krvi, tím více se jí naváže na molekulu hemoglobinu, a naopak).
2. Pokud se zvýšené hladiny glykemie objevují často, stále více glukózy se navazuje na hemoglobin a hodnoty glykovaného hemoglobinu tak stoupají.
3. Vytvořená vazba glukózy na hemoglobin je nevratná, trvá po celou dobu života červených krvinek. Tedy až do doby, než dojde, spolu s hemoglobinem, k jejich přirozenému rozpadnutí (doba života červených krvinek je cca 120 dní).
4. Změřením glykovaného hemoglobinu tak lze získat zpětné informace o tom, jaké byly hodnoty glykemie za posledních 6 týdnů, což je doba poločasu rozpadu hemoglobinu.
Význam a důležitost glykovaného hemoglobinu
Všechny bílkoviny (proteiny) v lidském těle (nejen hemoglobin!) mají schopnost vázat na sebe molekuly glukózy. A to i proteiny, které tvoří stěny cév, včetně těch nejjemnějších vlásečnic. Pokud je hladina glukózy opakovaně zvýšená a léčbou nedostatečně kompenzovaná, proteiny v cévních stěnách se působením glukózy postupně naruší a přestanou plnit svoji funkci. Výsledkem je pozvolné a zpočátku nenápadné poškozování cév u řady důležitých orgánů, jako jsou např. ledviny, oční sítnice, mozek nebo dolní končetiny. Tímto způsobem dochází k tzv. pozdním komplikacím diabetu.
Je důležité vědět, jakou úlohu má glykovaný hemoglobin v těle každého diabetika: Glykovaný hemoglobin slouží jako velmi přesný ukazatel stavu všech ostatních bílkovin (proteinů) v těle. Jeho hodnoty předpovídají možný vznik chronických komplikací diabetu. Lékařům i pacientům současně dává možnost cíleně sledovat vývoj diabetu a správnost jeho léčby. Glykovaný hemoglobin vyjadřuje míru rizika rozvoje komplikací u cukrovky. Proto je velmi přesným ukazatelem správné léčby a dlouhodobé kompenzace diabetu (DM).
Jak se glykovaný hemoglobin měří?1,3
Lékaři označují glykovaný hemoglobin odbornou zkratkou HbA1c. K jeho vyšetření stačí kapka krve z prstu pacienta. Na rozdíl od jiných běžných vyšetření nemusí být pacient nalačno. Jeho hodnoty nelze ošálit přechodnou dietou nebo delším hladověním před odběrem. Glykovaný hemoglobin má totiž výbornou paměť a odráží hodnoty krevního cukru po celé období 4–6 týdnů před provedením vyšetření. Hodnoty HbA1c se původně dle standardů IFCC (Mezinárodní federace klinické chemie a laboratorní medicíny) vyjadřovaly v procentech (%) – jako množství glykovaného hemoglobinu z celkového množství hemoglobinu v krvi. Např. hodnota HbA1c = 10 % znamenala, že 10 molekul ze 100 molekul hemoglobinu bylo glykováno (propojeno s glukózou).
Od roku 2012 se v České republice používají jednotky mmol/mol, přičemž přepočet je velmi jednoduchý (opět dle standardů IFCC) – hodnota v mmol/mol je vždy desetinásobkem původních hodnot. Příklad: HbA1c = 50 mmol/mol (původně 5 %).
U zdravého člověka mají být hodnoty HbA1c mezi 28–40 mmol/mol.
U diabetického pacienta se rozlišují 3 hladiny HbA1c, které vyjadřují stupeň kompenzace cukrovky:
1. hodnota do 43 mmol/mol – výborná kompenzace diabetu
2. hodnota 43–53 mmol/mol – uspokojivá kompenzace diabetu
3. hodnota nad 53 mmol/mol – neuspokojivá kompenzace diabetu.
Jak často se má HbA1c měřit?1,2
Pacienti s DM léčení dietou: 1x ročně.
Pacienti s DM léčení diabetickými léky ve formě tablet: 1x ročně (pokud jsou dobře kompenzováni); 2x ročně (pokud jsou špatně kompenzováni). Pacienti s DM léčení inzulinem: 2–4x ročně (pokud jsou dobře kompenzováni); 4x ročně (pokud jsou špatně kompenzováni).
Těhotné pacientky s DM: 1x měsíčně.
V případě gestačního diabetu mellitu (těhotenská cukrovka, která po graviditě odezní) je HbA1c méně spolehlivým ukazatelem kompenzace cukrovky. Zejména při anémii z nedostatku železa, která je v těhotenství častá, mohou být hodnoty glykovaného hemoglobinu falešně vyšší. Zvýšený HbA1c však může odhalit nedodržování léčebného režimu v situaci, kdy kontrolní hodnoty glykemie vycházejí v normě.