Ahoj, moji milí přátelé v České republice!
Přestože jsem ve Švýcarsku už více než 1,5 roku, nezapomněl jsem na vás. Dnes bych se s vámi rád podělil o chuť Švýcarska – o capuns. Jedná se o vynikající mangoldové závitky z kantonu Graubünden, oblasti, která se vyznačuje spoustou hor a údolí a vlastními tradicemi. Mimo jiné je to část Švýcarska, kde se mluví čtvrtým úředním jazykem – rétorománštinou. Můj tchán pochází právě z této oblasti a já miluji jeho capuns. Říká se, že v Graubündenu je tolik různých receptů na capuns, kolik je babiček.
E Guete! (= Dobrou chuť!)
Potřebujete:
- 40 listů mangoldu
- 1 hrst petrželky nakrájené nadrobno
- 1 hrst pažitky nakrájené nadrobno
- 1 hrst lístků máty peprné nakrájených nadrobno
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 100 g slaniny nakrájené na tenké proužky
- 1 sušená klobása – cca 100 g (Salsiz ve Švýcarsku nebo jiná mírně uzená klobása) bez střívka, nakrájená na malé kousky
- 75 g bílého chleba bez kůrky nakrájeného na malé kousky
- 200 g hladké mouky
- 50 g másla
- 2 vejce
- ½ čajové lžičky soli
- 0,5 dl mléka
- 0,5 dl vody
- 5 dl zeleninového vývaru
- 100 g strouhaného sýra (pokud možno alpský sýr, případně sýr Gruyere nebo Emmentaler)
Příprava:
- Náplň: Sušené klobásy, slaninu, chléb a cibuli osmažte na pánvi na mírném ohni cca 3 minuty. Sundejte pánev z plotny, přidejte bylinky (petrželku, pažitku, mátu) a vše promíchejte. V dalším kroku přípravy náplně smíchejte v míse mouku se solí a uprostřed udělejte důlek. Rozmíchejte mléko, vejce a nalejte je do důlku. Poté celou směs míchejte, dokud není vše hladké a nevytvoří se bubliny.
- Do těsta přidejte směs masa, bylinek a chleba a dobře ji zapracujte.
- Listy mangoldu vložte na 1–2 minuty do vroucí slané vody (cca 0,5 dl). Poté listy mangoldu ihned opláchněte studenou vodou. Tento proces se nazývá blanšírování. Nechte vodu z listů okapat a položte je na kuchyňskou utěrku.
- Do středu listů mangoldu přidejte 1 polévkovou lžíci náplně (použijte vnitřní stranu listů). Listy srolujte přes náplň. Nyní máte syrové capuns.
- Syrové capuns vložte do široké pánve a přidejte zeleninový vývar. Pánev přikryjte a duste 15–20 minut při teplotě pod bodem varu. Závitky vyjímejte velkou lžící jeden po druhém a udržujte je teplé na talíři.
- Rozehřejte máslo na pánvi, dokud se nevytvoří pěna, a pak pánev sundejte z plotny. Posypte capuns strouhaným sýrem a pokapejte je tekutým máslem.