Co je to biotin?
Biotin neboli vitamin B7 je ve vodě rozpustný vitamin, známý také pod názvem vitamin H. Z chemického hlediska se jedná o kondenzát močoviny a thiofenu se zbytkem kyseliny valerové. Starší název vitamin H má písmeno v názvu odvozeno od německého slova Haut (kůže), protože extrakty obsahující tuto látku účinně působily na kožní léze. 1
Kdo a proč užívá biotin?
Jaké dávkování může způsobit interferenci?
Doporučená denní dávka biotinu v České republice je 50 μg/den. Biotin se vyskytuje ve velmi širokém spektru potravin, ale obvykle v nízké koncentraci. Nejbohatším zdrojem jsou kvasnice, játra a ledviny (až 100 μg/100 mg), vaječný žloutek (20 μg/100 mg), sója a obiloviny (1–4 μg/100 g), u obilovin v závislosti na stupni vymletí.
Je známo, že všechny typy interferencí mohou vést k chybné klinické diagnóze, nicméně doposud bylo reportováno jen velmi málo případů, které by prokazatelně měly příčinu v obsahu biotinu ve vzorku. Naše vlastní zkušenost s více než 2 miliardami testů celosvětově provedených v roce 2018 na platformách Elecsys® potvrzuje výsledky rešerše. Všechny reportované případy se vyskytly u pacientů na terapii extrémně vysokými dávkami biotinu.3
Uvědomujeme si, že odstraňování zdrojů laboratorních chyb je prioritou každé laboratoře. Z těchto důvodů jsme dospěli k rozhodnutí navýšit interferenční limity biotinu u našich metod. Tato mimořádná vylepšení nejen umožní rychlejší vydávání výsledků pro pacienty přijímající extrémně vysoké dávky biotinu, ale zvýší i bezpečnost a důvěryhodnost laboratorních výsledků.
První inovované postupy byly zavedeny během roku 2019 a my vás budeme i nadále pravidelně informovat o všech detailech týkajících se aktualizací jednotlivých metod.