article main title
Biotin. Riziko interference?
Ing. Johana Novotná 1
1) Redakce časopisu.

Co je to biotin?

Biotin neboli vitamin B7 je ve vodě rozpustný vitamin, známý také pod názvem vitamin H. Z chemického hlediska se jedná o kondenzát močoviny a thiofenu se zbytkem kyseliny valerové. Starší název vitamin H má písmeno v názvu odvozeno od německého slova Haut (kůže), protože extrakty obsahující tuto látku účinně působily na kožní léze. 1

Kdo a proč užívá biotin?

Jaké dávkování může způsobit interferenci?

Doporučená denní dávka biotinu v České republice je 50 μg/den. Biotin se vyskytuje ve velmi širokém spektru potravin, ale obvykle v nízké koncentraci. Nejbohatším zdrojem jsou kvasnice, játra a ledviny (až 100 μg/100 mg), vaječný žloutek (20 μg/100 mg), sója a obiloviny (1–4 μg/100 g), u obilovin v závislosti na stupni vymletí. 

Je známo, že všechny typy interferencí mohou vést k chybné klinické diagnóze, nicméně doposud bylo reportováno jen velmi málo případů, které by prokazatelně měly příčinu v obsahu biotinu ve vzorku. Naše vlastní zkušenost s více než 2 miliardami testů celosvětově provedených v roce 2018 na platformách Elecsys® potvrzuje výsledky rešerše. Všechny reportované případy se vyskytly u pacientů na terapii extrémně vysokými dávkami biotinu.3

Uvědomujeme si, že odstraňování zdrojů laboratorních chyb je prioritou každé laboratoře. Z těchto důvodů jsme dospěli k rozhodnutí navýšit interferenční limity biotinu u našich metod. Tato mimořádná vylepšení nejen umožní rychlejší vydávání výsledků pro pacienty přijímající extrémně vysoké dávky biotinu, ale zvýší i bezpečnost a důvěryhodnost laboratorních výsledků.

První inovované postupy byly zavedeny během roku 2019 a my vás budeme i nadále pravidelně informovat o všech detailech týkajících se aktualizací jednotlivých metod. 

Ing. Johana Novotná

Ing. Johana Novotná


Literatura
  1. Steven W. Polyak ; Anne Chapman-Smith. ENCYCLOPEDIA OF BIOLOGICAL CHEMISTRY, FOUR-VOLUME SET, 1-4. Příprava vydání Lennarz, W.J., Lane, M.D. [s.l.]: [s.n.] Kapitola Biotin.
  2. Převzato z https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92147.aspx, Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství.
  3. Roche CIR data on file, status January 2019.
  4. Ricos et al, Scand J Clin Lab Invest 2004; 64: 175-184.
  5. Elecsys Method Sheet.
  1. Kricka L, 1999, Clin Chem 45: 7, 942-956.
  2. Bjerner J et al, 2002 Clin Chem 34, 613-621: 0.05%.
  3. Ward G et al 1997, Am J Clin Pathol, Vol 108, 417-21.
  4. Levinson & Miller 2002, ClinChem Acta 325, 235(1-2): 1-15.
Vyhledáváte ve všech kategoriích
Diagnostický obor
Analýza moči Centrální laboratoř Digitální diagnostika Hemostáza a koagulace IT řešení a konzultační služby Klinická chemie a imunochemie Molekulární diagnostika POCT Řešení pro centrální laboratoře Sebetestování Sekvenování Tkáňová diagnostika
Klinický obor
Dietologie Endokrinologie Genetika Geriatrie Gynekologie Hematologie Hepatologie Histologie Infekční onemocnění Intenzivní péče Kardiologie Klinická biochemie Neonatologie Neurologie Onkologie Patologie Perinatologie Personalizovaná medicína Porodnictví Prevence Primární péče Transfuziologie Transplantologie

Diagnostický obor
Analýza moči Centrální laboratoř Digitální diagnostika Hemostáza a koagulace IT řešení a konzultační služby Klinická chemie a imunochemie Molekulární diagnostika POCT Řešení pro centrální laboratoře Sebetestování Sekvenování Tkáňová diagnostika
Klinický obor
Dietologie Endokrinologie Genetika Geriatrie Gynekologie Hematologie Hepatologie Histologie Infekční onemocnění Intenzivní péče Kardiologie Klinická biochemie Neonatologie Neurologie Onkologie Patologie Perinatologie Personalizovaná medicína Porodnictví Prevence Primární péče Transfuziologie Transplantologie

Nebyly nalezeny žádné články.
Zadejte hledaná slova a/nebo zvolte kategorii, která vás zajímá.